Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPIS



Kmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)



UKREPI ZA STABILIZACIJO KMETIJSKIH TRGOV

Na današnjem zasedanju evropskih kmetijskih ministrov v Bruslju so ministri, med njimi tudi slovenski minister Iztok Jarc, potrdili nadaljnje spremembe prestrukturiranja sektorja sladkorja. Obenem so ministri razpravljali tudi o aktualnih podražitvah žit na svetovnih trgih. Sprejeli so znižanje obvezne prahe v letu 2008 na 0 odstotkov in se zavzeli za začasno povečanje kvot za pridelavo mleka in mlečnih izdelkov. Ministri so nadaljevali tudi razpravo o reformi vinskega sektorja.
Dodatna sredstva za slovenske pridelovalce sladkorne pese
Ministri so danes potrdili težko pričakovan paket sprememb uredb o prestrukturiranju industrije sladkorja, ki zagotavlja učinkovitejše izvajanje reforme trga sladkorja v EU. Za Slovenijo je predlog pozitiven, saj ohranja načelo retroaktivnosti ukrepa dodatne pomoči pridelovalcem sladkorne pese, ki so opustili pridelavo sladkorja že pred letom 2008.
Slovenski pridelovalci bodo tako poleg 10 % deleža sredstev, ki ga iz sklada za prestrukturiranje prejme proizvajalec sladkorja (Tovarna sladkorja Ormož), upravičeni do dodatnih 237,5 EUR/t odpovedane kvote. Med slovenske pridelovalce sladkorne pese se bo po ključu, ki upošteva referenčno pridelavo pese v letu 2006, tako razdelilo dodatnih 12,5 mio EUR.
Slovenije ostali ukrepi glede zniževanja kvot in umika sladkorja s trga ne zadevajo. Komisija predvideva, da bo v primeru, če se prestrukturiranja t.j. odpovedi kvot ne bo pospešilo, presežek sladkorja v tržem letu 2007/2008  v EU znašal 4 mio t.

Ministri o ukrepih za stabiliziranje cen kmetijskih pridelkov
Svet ministrov je danes razpravljal tudi o stanju na svetovnem trgu z žiti in v zvezi s tem sprejel znižanje stopnje obvezne prahe oz. njivskih površin v mirovanju na 0 % v letu 2008; vse plačilne pravice za praho bodo kljub temu upravičene do plačila. Dodatne njivske površine naj bi izboljšale situacijo v bilanci žit in posledično vodile k znižanju cen ter postopni normalizaciji trga z žiti.
Ob razpravi o stanju na svetovnem trgu z žiti je slovenski minister Iztok Jarc izrazil zaskrbljenost nad stanjem in predstavil gibanje cen na slovenskem trgu. Poleg podpore znižanju stopnje obvezne prahe je predlagal tudi znižanje uvoznih dajatev predvsem pa, da Komisija trenutno stanje na trgu temeljito analizira.
Slovenija izvaja ukrep obvezne prahe vse od leta 2004.  V letu 2007 izvaja obvezno praho 571 pridelovalcev na skupni površini 3.049 ha; velik del je bil posejan z oljno ogrščico za namen proizvodnje bio goriva. Vsi nosilci, ki so v letu 2007 prijavili več kot 24,23 ha in vložili zahtevek za dodelitev plačilnih pravic, so morali istočasno vložiti tudi  zahtevek za dodelitev plačilnih pravic za praho. Stopnja  prahe znaša v letu 2007 7,2 %. 
Zaradi ugodnih razmer na globalnih trgih in visokih cen mleka in mlečnih proizvodov je Poljska predlagala povečanje nacionalnih mlečnih kvot, in sicer za 4 – 5 % za tiste države članice, ki kvoto presegajo in za 2 – 2,5 % povečanje za države, ki kvote ne presegajo. Slovenija je podprla predlog Poljske o postopnem  povečanju nacionalnih kvot, ne pa tudi predloga o različnih stopnjah povečanja. Minister Jarc je predlagal, da se za vse države določi enako povečanje kvot.

Slovenija proti uvedbi gensko spremenjene sorte koruze na trg EU
V skladu s previdnostnim načelom je Slovenija danes nasprotovala sprejetju 2 predlogov odločb o uvedbi gensko spremenjenih sort koruze na trg EU, pri enem predlogu pa se je v skladu s previdnostnim načelom vzdržala. Predlogi zaradi premajhne podpore Sveta EU niso bili izglasovani in bodo v skladu s postopkom vrnjeni v odločanje Evropski komisiji, ki bo po vsej verjetnosti dovolila uporabo teh sort koruze na evropskem trgu.

Nadaljevanje razprave o vinski reformi
Ministri so danes nadaljevali tudi z razpravo o reformi vinskega sektorja EU, in sicer predvsem o ukinitvi t.i. sadilnih pravic ter ukinitvi uporabe saharoze ter znižanja dovoljene obogatitve vina.
Slovenija je podprla predlagano ukinitev omejitev sajenja z letom 2014, saj ne pričakujemo širjenja površin vinogradov v Sloveniji. Namesto nadaljnjega omejevanja sajenja s pravicami do zasaditev bi bilo z vidika večje kakovosti proizvodnjo smiselno omejevati s predpisanimi hektarskimi pridelki na območjih z geografsko označbo.
Minister Jarc se je zavzel za trajno rešitev glede možnosti uporabe saharoze v vremensko neugodnih letnikih, kjer se tradicionalno uporablja. Ukinitev dovoljene uporabe saharoze v letih s slabšimi pogoji za dozorevanje bi namreč pomembno podražila pridelavo vina, s čimer bi na območjih s težjimi pridelovalnimi pogoji postala pridelava vina še bolj nekonkurenčna.


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
28.05.2020 Lade-Profi II...
27.05.2020 Fischer 200...
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS