Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Minister Jarc z nevladnimi organizacijami o spremembah zakona o KGZS

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc se je sredi tedna srečal s predstavniki nevladnih organizacij na temo sprememb zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Na srečanju je predstavil predlog sprememb zakona, ki jih je pripravilo ministrstvo, seznanil pa se je tudi z argumenti predlaganih sprememb s strani organizacij.
Delovnega srečanja so se udeležili predstavniki Govedorejskega poslovnega združenja (GPZ), Združenja družinskih vinogradnikov in vinarjev Slovenije (ZDVVS), Sindikata kmetov Slovenije (SKS), Zadružne zveze Slovenije (ZZS) in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Ministru so pojasnili predlagane spremembe, največ časa pa so sogovorniki namenili razpravi o ohranitvi obveznega oziroma o možnostih uvedbe prostovoljnega članstva. Za slednjega se zavzemajo predvsem GPZ, ZDVVS in SKS.
Minister Jarc je poudaril, da so »za slovensko kmetijstvo značilna razdrobljena posestna struktura in ekonomsko šibka kmetijska gospodarstva. Ključni cilj slovenskega kmetijstva in gozdarstva je povečanje konkurenčnosti sektorja in dviga proizvodnje. To pa zahteva ustrezno organiziranost sektorja in zastopanje interesov ljudi, ki se dejansko ukvarjajo s kmetijsko ali gozdarsko proizvodnjo. Osnovni namen novele zakona, ki se sprejema po skrajšanem postopku, je znižanje števila članstva v zbornici, za kar ima ministrstvo na podlagi koalicijske pogodbe tudi mandat.«
Članstvo v kmetijsko gozdarski zbornici ni mogoče primerjati z uvedbo prostovoljnega članstva v gospodarski zbornici, katere člani imajo povsem drugačen ekonomski položaj in vlogo na trgu. Delovanje zbornice in njenih služb, na kar letijo tudi kritike določenih organizacij, in uvedba prostovoljnega članstva je stvar širše in poglobljene razprave, za kar bi potrebovali več časa.
Ministrstvo načeloma ne nasprotuje uvedbi prostovoljnega članstva, vendar pa to ne more biti uvedeno v tako kratkem času. Predvsem bi bilo potrebno opraviti temeljitejše študije primerov v tujini kot tudi vplivov v domačem sektorju. Ko govorimo o uvedbi prostovoljnega članstva, je potrebno obvezno zagotoviti alternativno rešitev za organizacijo ključnih nalog zbornice, kot so varovanje in zastopanje interesov kmetijstva, gozdarstva in ribištva; izvajanje javnih služb in javnih pooblastil; svetovanje posameznikom in pravnim osebam ter pospeševanje gospodarnega in okolju prijaznega kmetovanja, gozdarstva in ribištva. Predstavniki nevladnih organizacij bodo v prihodnjih dneh ministrstvu sporočili, ali se strinjajo s predlagano rešitvijo novele zakona oz. znižanjem obveznega članstva zbornice.
Z zvišanjem praga katastrskega dohodka za obvezno članstvo na 167 eurov se znižuje obvezno število fizičnih članov zbornice za 35 odstotkov oz. na 111.318 članov. Za 81 odstotkov se znižuje tudi število fizičnih oseb, ki plačujejo pavšalni zbornični prispevek. Teh bo po novem predlogu 17.849 članov. S predlaganimi spremembami zakona se število članov približa številu kmetijskih gospodarstev, ki so vpisana v register kmetijskih gospodarstev (102.202 člana). Po novem bodo lahko prostovoljni člani zbornice tudi zamejski Slovenci, ki bodo na lastno zahtevo sprejeti v članstvo.
Z znižanjem obveznega članstva bi se za 40 odstotkov znižalo tudi število članov sveta zbornice. Predlagano znižanje števila članov in ohranjanje obveznega članstva ter plačila zborničnega prispevka zagotavlja uresničevanje nalog, zaradi katerih je bila zbornica ustanovljena. Obenem pa pomeni tudi pomembno administrativno poenostavitev in zmanjšanje stroškov za delovanje sveta zbornice. (vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
24.05.2020 TEHNOSTROJ KIPER PRIKOLICA...
23.05.2020 Streu-mix...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS