Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)KMEČKA LISTA PODPIRA OBVEZNO ČLANSTVO

Kmečka lista – društvo za razvoj kmetijstva in podeželja je na srečanju društva, ki je potekalo v Lukovici obravnavala tudi spremembe zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je najpomembnejša organizacija za slovenskega kmeta, zato podpiramo obvezno članstvo v zbornici. Zavzemamo se za nižji prag vstopa v obvezno članstvo in smo za odpravo omejitve mandatov članov obveznih organov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.
Podpiramo obvezno članstvo v KGZS, saj bi prostovoljno članstvo pomenilo, da je zbornica zgolj društvena organizacija. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije z uvedbo prostovoljnega članstva in verjetnim zmanjšanjem števila članstva ne bi mogla več reprezentativno zastopati male in velike lastnike ter usklajevati njihove skupne in posamične interese v javnem interesu, kar je temeljna naloga javnopravne  zbornice. Obvezno članstvo tudi omogoča, da je KGZS zastopnik kmetijstva kot panoge in gonilna sila razvoja vsega slovenskega podeželja.

Podpiramo nižji prag vstopa, kjer se meja za članstvo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije namesto na 167 EUR,  določi na 130 EUR, saj je ta meja za razmere slovenskega kmetijstva, kjer imamo veliko razdrobljenost kmetijskih zemljišč in majhne kmetije primernejša. Ob takšnem predlogu bi zbornica še vedno lahko reprezentativno zastopala vse tako velike kot male kmetije.

Smo za odpravo omejitve mandatov članov obveznih organov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Veljavni Zakon namreč določa, da so mandati obveznih organov KGZS omejeni na največ dva mandata. KGZS ima na vseh ravneh (državni, ravni območnih enot in izpostav) skoraj 600 članov obveznih organov, ki so voljeni na splošnih volitvah vsaka štiri leta. Omejevanje pasivne volilne pravice članov je neprimerno in posega v avtonomne odločitve zbornice.  

Nasprotujemo temu, da se v predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije število predstavnikov članov iz druge volilne skupine v svetu zbornice zmanjša za dvakrat. To pomeni, da bi iz vsake območne enote člani druge volilne skupine volili samo enega člana sveta in ne dveh kot sedaj. Omenjeni predlog bi prizadel zastopanost kmetijskih in gozdarskih zadrug in drugih pravnih oseb v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Kot najmočnejše prostovoljno združenje kmetov in zadružnikov, ki delujejo v organih zbornice, si z našim delom prizadevamo za vsestranski razvoj slovenskega kmetijstva in podeželja in izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja kmetov. Uspeli smo zagotoviti slovenskemu kmetu neposredna plačila, ki so primerljiva evropskemu kmetu, intenzivno je steklo posodabljanje kmetij, ohranili smo slovensko živilsko predelovalno industrijo v slovenski lasti, v številnih primerih kmetovem lastništvu. Izboljšuje se socialna varnost kmetov. S svojim delom v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije smo pripomogli zagotoviti ustrezna finančna sredstva kmetu in podeželju v okviru Programa razvoja podeželja vse do leta 2013, ki jih bodo kmetje lahko koristili. S prizadevanji in vztrajnim delom je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije postala enakopraven sogovornik in glasnik slovenskega kmetijstva in podeželja.
                        Franc Pribožič, predsednik Kmečke liste
                        Društva za razvoj kmetijstva in podeželja


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
19.05.2020 Lemken...
18.05.2020 Rabe-Werk 2+1...
17.05.2020 Deutz-Fahr 3,3 m...
17.05.2020 kosilnica SIP 165...
16.05.2020 žito,peleti...
15.05.2020 KUHN VBP 2160...
14.05.2020 Fuchs 4000 lit...
13.05.2020 pajek KUHN 6m...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS