Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)ZAŠČITENA METLIŠKA ČRNINA IN BELOKRANJEC

Danes podpisan Pravilnik o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja – za vini sorte Metliška črnina in Belokranjec.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc je 14. januarja podpisal Pravilnik o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja – za vini sorte Metliška črnina in Belokranjec. Pravilnik, ki bo predvidoma ta teden objavljen tudi v Uradnem listu RS, na podlagi »Elaborata o zaščiti Belokranjskih vin« ureja pridelavo in označevanje grozdja, mošta in vina namenjenega pridelavi v vino Metliška črnina in Belokranjec (PTP). Do sedaj je bilo naziv vino s PTP dovoljeno uporabljati le za vino Teran PTP in vino Cviček PTP.
Kot vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem ali vino PTP se lahko označijo vina, ki zadoščajo pogojem za uporabo tega naziva. Pogoji za uporabo označbe vino Metliška črnina PTP in vino Belokranjec PTP so opredeljeni v Elaboratu o zaščiti vin Metliške črnine in Belokranjec, ki so ga pripravili pridelovalci iz Bele Krajine. S pridobitvijo označbe PTP je vino zaščiteno in pridobi blagovno znamko, s čimer pridobiva na prepoznavnosti doma in tujini tako vino kot Slovenija oz. Bela Krajina.  Obe vini bosta lahko dani v promet le originalno polnjeno in ne smeta v promet pred 30. novembrom v letu pridelave grozdja. Prav tako pa morata, preden gresta v promet, biti ocenjeni s strani pooblaščene organizacije za oceno vina, ki je imenovana v skladu z Zakonom o vinu.
Pridelovalci bodo lahko ob vremensko ugodnih letnikih pridelali tudi do 1.000.000 litrov vina Metliška črnina PTP in do 600.000 litrov vina Belokranjec PTP, kar napovedujejo tudi sami.
Pravilnik opredeljuje pogoje pridelave, geografsko območje in tehnologijo pridelave ter lastnosti vina. Prav tako pa je opredeljena tudi tradicija pridelave takšnega vina, ki ne sme biti krajša od 25 let. Grozdje in za vino Metliško črnino PTP Belokranjec PTP se pridelujeta le na absolutnih vinogradniških legah, znotraj vinorodnega okoliša Bela krajina.  Za obe vini so v pravilniku opredeljene sorte vinske trte, iz katerih se vino prideluje, njuna sortna sestava in vsebnosti snovi v vinu.
Na podlagi osnovnih značilnosti vina Belokranjec PTP ga lahko opredelimo za suho, mirno belo vino, rumenkaste barve z zelenkastimi odtenki, s primarno aromo belih sort in prijetno blago svežega okusa v prvem letu po trgatvi. Pozneje vino Belokranjec PTP razvije zaznavne arome zrelega vina.  Metliška črnina PTP pa je suho, mirno rdeče vino, intenzivno rdeče rubinaste barve z opaženo primarno aromo rdečih sort v prvem letu starosti in pozneje z zrelimi aromami značilnimi za sortni sestav ter poreklo vina. Prijetno trpkost vinu zagotavlja srednje bogata taninska osnova. Značilnosti posamezne sorte ne smejo izstopati. (vir: MKGP)


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
06.08.2020 Claas Unifarm 300...
05.08.2020 Pottinger 250...
05.08.2020 Rider...
05.08.2020 Kosilnica...
05.08.2020 Odjemalec silaže...
05.08.2020 Kosilnica...
05.08.2020 vrtna kosilnica Husquarna...
04.08.2020 Gaspardo SP 540...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS