Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Želijo si klavnico za drobnico

Rejci drobnice z Zgornjega Gorenjskega si prizadevajo za ureditev klavnice za zakol ovc in koz.

 
Lesce – »Dokler zakonodaja pri zakolu drobnice ne bo omejila količine zaklanega mesa za porabo na domu po družinskem članu, toliko časa bomo še nekako shajali. Ko bo to mejo določila, bomo na Zgornjem Gorenjskem potrebovali klavnico,« je v petek na občnem zboru Društva rejcev drobnice Zgornje Gorenjske povedala strokovna tajnica društva, kmetijska svetovalka Tilka Klinar in poudarila, da škofjeloška klavnica zaradi oddaljenosti za rejce stroškovno ni sprejemljiva. Doslej so na Zgornjem Gorenjskem največ zanimanja za ureditev klavnice pokazali v kranjskogorski občini. V društvu so izbrali že več lokacij, a jim z nobeno ni uspelo. Trenutno poteka skupni projekt Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj in razvojne agencije Ragor o možnostih za obstoj take klavnice, zadnja ideja za lokacijo je odkup nekdanjega objekta Kota ob jeseniški klavnici. Igor Stanonik, vodja oddelka za živinorejo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, je povedal, da je na Gorenjskem v kontroli 1.780 ovc v 35 tropih in 276 koz v 12 čredah. Franci Pavlin, svetovalec za živinorejo v zavodu, je pohvalil rejce drobnice za sonaravno, naravi prijazno rejo in opozoril, da se subvencije za drobnico s sprejetjem novega programa razvoja podeželja niso spremenile. Sloveniji je enako kot ostalim državam Evropske unije uspelo, da jim letos še ne bo treba uvesti elektronskega označevanja drobnice, je povedala Marjana Cvirn, tajnica Zveze društev rejcev drobnice Slovenije, in dodala, da bodo letos izvedli poskus označevanja, pri katerem bo žival morala pogoltniti čip.
 
Na občnem zboru so izvolili nove organe društva. Novi predsednik je rejec Branko Robič iz Srednjega Vrha, podpredsednik pa je dosedanji predsednik Vinko Mežan z Bleda. Kot je dejal Robič, sta glavna problema pri reji drobnice prenizka cena jagnjet in vse več administracije.
 
Društvo, ki šteje okrog sto članov, je bilo lani zelo aktivno, tako pa bo bržkone tudi letos, ko načrtujejo izobraževanje članstva, udeležbo na tečaju klanja drobnice, na tekmovanjih v striženju ovc in na gorenjskem srečanju rejcev drobnice na Soriški planini, strokovni izlet na Tolminsko, prikaz kulinarične vrednosti mesa drobnice in posredovanje informacij o možni izmenjavi plemenjakov med rejci.

 

Novi predsednik društva Branko Robič


Del udeležencev občnega zbora
Vir: Gorenjski glas
 

 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
19.05.2020 Lemken...
18.05.2020 Rabe-Werk 2+1...
17.05.2020 Deutz-Fahr 3,3 m...
17.05.2020 kosilnica SIP 165...
16.05.2020 žito,peleti...
15.05.2020 KUHN VBP 2160...
14.05.2020 Fuchs 4000 lit...
13.05.2020 pajek KUHN 6m...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS