Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)EU za dvoodstotno povečanje mlečnih kvot

Kmetijski ministri EU so danes v Bruslju s kvalificirano večino sprejeli odločitev o dvoodstotnem povečanju nacionalnih mlečnih kvot v EU. Proti spremembi uredbe glede nacionalnih kvot za mleko sta glasovali Nemčija in Avstrija, Francija pa se je vzdržala, so povedali viri v Bruslju. Evropska komisija je odločitev takoj pozdravila.


Kvote bodo odpravljene leta 2015

Ti.B./Tj.L./STA, Pon 17.03.2008, 18:37
Povečanje mlečnih kvot je signal za stabilizacijo cen | foto: Dokumentacija Dela


"Mislim, da je čas, da povečamo mlečne kvote za dva odstotka za to leto. To je dober signal za trg, saj zadoščamo povpraševanju v svetu in EU na eni strani, po drugi strani pa se države soočajo z inflacijo pri hrani. To je tudi signal, kar zadeva stabilizacijo cen," je že dopoldne ob prihodu na zasedanje kmetijskih ministrov poudaril predsedujoči, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc.

Predsedujoči Svetu EU za kmetijstvo, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc je opozoril tudi, da so države članice že jeseni dale pobudo za dvig mlečnih kvot, nekatere celo za višji dvig kvot, vendar ne pričakuje, da se bodo vsi s predlogom strinjali. "To je bila precej sporna razprava in najverjetneje bodo nekatere države proti. Mislim pa, da imamo kvalificirano večino," je poudaril.

Evropska komisija je sredi decembra lani predlagala, da se mlečne kvote zaradi vse večjega povpraševanja po mleku in mlečnih izdelkih znotraj EU in v svetu s 1. aprilom 2008 povečajo za dva odstotka, kar je nedavno tudi potrdil Evropski parlament. Navedeno povečanje v skupni višini 2,84 milijona ton velja enako za vseh 27 držav članic, za Slovenijo pa povečana kvota znaša dobrih 588.170 ton.

Povečanje mlečnih kvot, ki so ga s spremembo uredbe o vzpostavitvi skupne ureditve kmetijskih trgov in o posebnih določbah za nekatere kmetijske proizvode glede nacionalnih kvot za mleko, podprli ministri, v bistvu pomeni enega od možnih ukrepov t. i. mehkega načina opustitve mlečnih kvot leta 2015. Ugotavlja se namreč, da so možnosti za dodatno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov na trgu EU in svetovnem trgu ugodne, saj povpraševanje narašča tako v EU kot tudi v tretjih državah.

Pri pripravi zakonodajnih predlogov je komisija predvidela celostno rešitev za sektor mleka in preučila tudi druge ukrepe za mehki prehod, denimo znižanje dajatve za presežene kvote in znižanje koeficienta korekcije maščobe, je ob tem sporočilo slovensko predsedstvo.

Evropski parlament je pred dnevi podprl navedeno povečanje kvot, minister Jarc pa je takrat poudaril, da je za Slovenijo kvotni sistem doslej relativno dobro deloval. Slovenija proizvaja približno toliko, kolikor je kvota in bi ji dvoodstotno povečanje kvote sicer prišlo prav, a minister predvideva, da bi to ustalilo situacijo, ki jo imamo trenutno na trgu.

Slovensko predsedstvo je sporočilo tudi, da ker "nekatere države članice sedanje nacionalne kvote ne izkoristijo v celoti, se pridelava mleka na ravni EU ne bo povečala za dva odstotka; hkrati pa bo navedeno povečanje vplivalo na razvoj panoge v tistih državah oziroma območjih, kjer so jim bile kvote omejitev v proizvodnji in razvoju".

Odločitev ministrov je takoj pozdravila Evropska komisija. "Zelo sem zadovoljna, da so ministri podprli dvig kvot," je poudarila evropska komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel. Po njenem mora EU kmete "opremiti", da bodo lahko zadostili vse večjemu povpraševanju po mlečnih proizvodih. V Bruslju so namreč napovedali, da bo povečano povpraševanje po mleku, ki je bilo opazno že med letoma 2003 in 2007, raslo tudi med letoma 2007 in 2014.

vir: delo.si


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
27.05.2020 Fischer 200...
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
24.05.2020 TEHNOSTROJ KIPER PRIKOLICA...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS