Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Mlekarni se bosta združili

Soboška in celjska mlekarna v eno morda že 1. septembra – Pomurske mlekarne tekoče poslujejo pozitivno, a imajo za 13 milijonov evrov dolgoročnih kreditov

Murska Sobota– Direktorica Pomurskih mlekarn Bernardka Hlebič je potrdila zelo verjetno združitev soboške in celjske mlekarne v novo skupno podjetje. Pri statusni spremembi trdno vztrajajo banke upnice Pomurskih mlekarn, zgodila naj bi se do 1. septembra letos. Tudi Hlebičeva vidi v združitvi obeh mlekarn v novo podjetje gospodarno odločitev in nove možnosti za razvoj mlekarstva. Zdaj poteka ocenjevanje premoženja obeh mlekarn, vse drugo, kot na primer to, kje bo sedež novega mlekarskega podjetja, pa je še neznano.

Večinski lastniki Pomurskih mlekarn so od začetka lanskega leta prekmurski, prleški in štajerski kmetje. Skoraj dva tisoč se jih je odločilo, da so kot pridelovalci mleka in člani KZ Radgona, SKZ Klas Križevci, KZ Kmetovalec Ljutomer in Prekmurske specializirane mlekarske zadruge od zadrug kupili malo manj kot 60 odstotkov delnic Pomurskih mlekarn. Odplačujejo jih obročno z denarjem, ki ga dobijo za mleko. Kmetom za liter mleka plačujejo od 30 do 38 centov neto, odvisno od njegove kakovosti in predvsem od vsebnosti beljakovin. Hlebičeva je povedala, da se letos odkup mleka povečuje pri prleških in štajerskih kmetih, stagnira in celo zmanjšuje pa se odkup od prekmurskih kmetov. Vzroka za to sta velika razdrobljenost in tudi majhnost kmetij v Prekmurju.
Soboška mlekarna bo letos od kmetov odkupila 65 milijonov litrov mleka, šest milijonov litrov pa ga bo dokupila na Madžarskem in Slovaškem. »Kakovost in neoporečnost uvoženega mleka strogo nadzorujemo. Dvakrat smo ga zaradi slabe kakovosti zavrnili. Iz uvoženega mleka izdelujemo mlečni prah in sterilno mleko. Oba izdelka večinoma izvažamo. Lanski poslovni načrt smo uresničili v višini 95 odstotkov. Če ne bi prekinili pogodb za proizvodnjo sterilnega mleka z blagovnima znamkama Tuš in Spar (3,5 odstotka vsebnosti maščobe), bi lanski poslovni načrt v celoti uresničili,« je povedala Hlebičeva.
Soboški mlekarji skoraj celotno proizvodnjo mleka in mlečnih izdelkov prodajo na slovenskem trgu, največ seveda na lokalnem. Mlečni prah in sterilno mleko prodajajo na hrvaškem in makedonskem trgu. Ameriški kupci vztrajajo pri nakupu sira ementalca. Vendar soboški mlekarji zaradi nizkega tečaja dolarja nočejo obnoviti pred leti utečenega posla s sirom.
V Pomurskih mlekarnah so od lanskega aprila opravili veliko dela pri sanaciji družbe. Prenehali so izdelovati kar 35 izdelkov, ki so prinašali izgubo. Namesto teh razvijajo nove, tri bodo že letos postavili na prodajne police. Bernardka Hlebič je povedala, da imajo sodelavci veliko znanja in izkušenj, zato razvoju novih proizvodnih programov namenjajo veliko pozornosti. Kljub temu so zaradi urejanja finančnega položaja družbe v enem letu število zaposlenih zmanjšali z 233 na 195 delavcev. Letos ga bodo še za deset delavcev. Plače soboških mlekarjev so primerljive z zaposlenimi v slovenski mlekarski industriji. Nobeden od zaposlenih ne prejema zajamčene plače. Med sanacijo plač zaposlenim niso znižali, razen tistim delavcem, ki so za enako delo prejemali višje plačilo od sodelavcev na delovnem mestu.
»Ko sem aprila lani prevzela vodenje mlekarne, je ta imela 1,1 milijona evrov izgube. Konec lanskega leta je izguba znašala 1,2 milijona evrov. V drugi polovici lanskega leta in letos mlekarna posluje pozitivno. Velik problem je velika zadolženost, predvsem kratkoročna, ki znaša malo manj kot 13 milijonov evrov. K temu dolgu je treba dodati še za skoraj pet milijonov evrov dolgoročnih kreditov. Velika zadolženost je tudi najmočnejši argument bank, da vztrajajo pri združitvi naše in celjske mlekarne in ustanovitvi novega mlekarskega podjetja,« je povedala Bernardka Hlebič.
Ivan Gerenčer
DELO

 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
06.08.2020 Claas Unifarm 300...
05.08.2020 Pottinger 250...
05.08.2020 Rider...
05.08.2020 Kosilnica...
05.08.2020 Odjemalec silaže...
05.08.2020 Kosilnica...
05.08.2020 vrtna kosilnica Husquarna...
04.08.2020 Gaspardo SP 540...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS