Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Pridelovalca hrušk kazensko ovadili


I

Vili Bostele | foto: Janoš Zore/Delo


Inšpektorat za kmetijstvo bo zoper pridelovalca hrušk, ki so jih zaradi presežene mejne vrednosti pesticida klormekvat konec prejšnjega tedna umaknili iz prometa, podal kazensko ovadbo. Šlo je za hudo nepravilnost, ki kaže na elemente suma kaznivega dejanja, pravijo na inšpektoratu. Pridelovalec se je zavedal, da pesticida ne bi smel uporabiti.


Šlo je za hudo nepravilnost, ki kaže na elemente suma kaznivega dejanja, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal glavni republiški inšpektor Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matjaž Kočar. Pridelovalec spornih hrušk Vili Bostele iz Zdol pri Krškem je vključen v sistem integrirane pridelave, tako da je bil seznanjen z omejitvami pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev. "Ne gre za nevednost ali malomarnost, ampak je lastnik, kot je priznal, nedovoljeno sredstvo uporabil zavestno," je povedal Kočar.

Kmetijski inšpektorat je sicer podal predlog za odvzem certifikata kmetiji Bostele za integrirano pridelavo sadja in zahteval vračilo neupravičeno pridobljenih sredstev. Sam postopek odvzema certifikata še ni stekel, ker še niso prejeli uradnega obvestila kmetijskega inšpektorata, je povedala direktorica Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, ki je ena od pooblaščenih kontrolnih organizacij v sistemu integrirane pridelave in zadolžen za nadzor nad to kmetijo, Marina Koren. Jim je pa pridelovalec v pogovoru priznal kršitev, tako da je po njenih besedah odvzem certifikata le vprašanje časa.

Nadzor kmetije Bostele je po besedah Korenove potekal po ustaljenem postopku. Kot je dejala, kontrolor iz pregleda pridelovalčevih zapisov in skladišča fitofarmacevtskih sredstev ter tudi računov ni zasledil, da bi pridelovalec uporabljal ta pesticid. To pomeni, da je njegovo uporabo namerno prikril, je dejala Korenova.

Preseženo mejno vrednost pesticida z aktivno sestavino klormekvat, ki se sicer v Sloveniji lahko uporablja le pri pridelavi žit, so v hruškah s te kmetije odkrili pri rednem vzorčenju.

DELO

 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
19.05.2020 Lemken...
18.05.2020 Rabe-Werk 2+1...
17.05.2020 Deutz-Fahr 3,3 m...
17.05.2020 kosilnica SIP 165...
16.05.2020 žito,peleti...
15.05.2020 KUHN VBP 2160...
14.05.2020 Fuchs 4000 lit...
13.05.2020 pajek KUHN 6m...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS