Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Neurje povzročilo veliko škodo

Natančna škoda po nedeljskem neurju še ni znana, prve ocene pa kažejo, da je bilo poškodovanih več kot 300 stanovanjskih in drugih objektov.

Kot ugotavljajo na zavarovalnicah, nedeljsko neurje predstavlja najhujšo naravno katastrofo letos. Na terenu škodo ocenjuje več sto cenilcev, iz Zavarovalnice Triglav pa sporočajo, da so do zdaj prejeli okoli 2.000 prijav škode. Pričakujejo, da bo ta številka narasla na okoli 6.000. Predsednik uprave zavarovalnice Andrej Kocič oškodovance poziva, naj škodo prijavijo čim prej. V ta namen lahko pokličejo tudi na brezplačni telefonski številki 080 2864 in 080 555 555.

Hitro povrnitev škode obljubljajo tudi na Zavarovalnici Maribor. Kot sporočajo, zavarovanci odškodninske zahtevke lahko oddajo prek interneta, obiščejo eno od poslovnih enot ali pokličejo brezplačno telefonsko številko 080 19 21.

70.000 evrov prizadetim družinam
Slovenska Karitas
je zaradi razsežnosti posledic neurja iz sklada za pomoč v nesrečah prizadetim družinam že namenila 70.000 evrov. Tudi mariborska Karitas je že začela zbiranje prispevkov za pomoč prizadetim. Po zbranih podatkih mreže župnijskih karitas in poročanju Uprave za zaščito in reševanje ugotavljajo, da je bilo na širšem mariborskem področju zaradi vetra poškodovanih in odkritih 55 stanovanjskih hiš, toča je poškodavala poljščine, na gospodarskih poslopjih pa je nastalo več škode tudi zaradi padajočih dreves.

Karitas odprl račun
Karitas pomoč za prizadete zbira na računu št. 24100-8888888889, sklic 00 29203, z namenom nakazila Neurje 2008. Zbrana sredstva bodo namenili vsem, ki so ostali brez strehe nad glavo in osnovnih življenjskih potrebščin.

Ekipe Rdečega križa na terenu ocenjujejo stanje
Generalni sekretar Rdečega križa Slovenije Janez Pezelj je za MMC dejal, da bodo akcijo pomoči gotovo organizirali, o načinu pa bodo odločali v torek. Trenutno so na terenu ekipe tistih območnih enot Rdečega križa, ki so bila v neurju prizadeta. Ekipe ugotavljajo stanje na terenu, nato pa bo RK odločil, ali bo organiziral vseslovensko akcijo zbiranja pomoči prizadetim ali območne akcije na prizadetih območjih.

Težave s preskrbo z električno energijo
Velika težava na območju Kamnika in Gornjega Grada, ki si ga je danes ogledal notranji minister Dragutin Mate, je preskrba z električno energijo, saj je veter podiral električne vode. Poškodbe so resne, saj je daljnovod čez Črnivec popolnoma porušen, nizkonapetostni vodi pa so uničeni. Prebivalcem tega območja bodo zato elektriko do popravila zagotavljali z agregati. Težava so tudi razkrite strehe, ki jih prebivalci ob pomoči gasilcev začasno prekrivajo s folijo in z improvizirano kritino. V občini Gornji Grad ocenjujejo, da je neurje povzročilo nad pet milijonov evrov škode.

V Kamniku, Komendi in Vodicah bo po ujmi potrebna sanacija šol, saj je veter odkril strehe. Prav tako je v Kamniku odkrilo strehe 30 hiš in petih stanovanjskih blokov. V naselju Grad pa je odneslo ostrešje kar 39 stanovanjskim objektom.

Velikanska škoda na gozdovih
Največ materialne škode je nastalo na gozdovih, saj gozdarji ugotavljajo, da je v Zgornjesavinjski dolini uničenih okoli 100.000 kubičnih metrov lesa, od tega je 100 hektarov gozdov popolnoma uničenih. Gozdove bo treba očistiti, sicer se bo pojavil lubadar, ki bo povzročil nadaljnjo škodo, je dejal Mate. Uničeni gozdovi pomenijo katastrofo za posamezne kmetije, ki so se preživljale predvsem z gozdom, saj lahko po besedah gornjegrajskega župana Stanka Ograde na zaslužek spet upajo čez 50-70 let.

Pomurje: Poljščine ne bodo dozorele ...
Neurje je močno prizadelo tudi Pomurje. Po besedah podžupana Deziderja Šoosa je poškodovanih 60 stanovanjskih zgradb in več gospodarskih objektov. Močan veter je izruval drevje v murskosoboškem parku, toča pa je oklestila poljščine, med njimi koruzo, pšenico, krompir in buče, ki so pomendrani in ne bodo dozoreli. V Pomurju je močno deževalo tudi dopoldne, zato nekatere ceste, na katere je naplavilo gramoz in vejevje, še niso prevozne.

Slabo kaže tudi vinogradom in sadovnjakom
Neurje je uničilo do 70 odstotkov pridelkov na območju Gornje Radgone. Najbolj prizadeti so vinogradi in nasadi jablan. Škoda na cestni infrastrukturi še ni ocenjena, saj so nekatere ceste zasute z gramozom.

Škoda je velika tudi v občini Benedikt, kjer je 20 odstotkov uporabnikov še brez elektrike, poškodovane pa so dve tretjini kmetijskih površin in tretjina stanovanjskih objektov. Poškodovane so bile tudi številne hiše in šola v občini Lenart, od koder prav tako poročajo o veliki škodi na kmetijskih površinah. Prav tako so poplavljeni poslovni prostori podjetja Lentherm.

A. K. K.


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
19.05.2020 Lemken...
18.05.2020 Rabe-Werk 2+1...
17.05.2020 Deutz-Fahr 3,3 m...
17.05.2020 kosilnica SIP 165...
16.05.2020 žito,peleti...
15.05.2020 KUHN VBP 2160...
14.05.2020 Fuchs 4000 lit...
13.05.2020 pajek KUHN 6m...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS