Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Vzroki za pomor čebel - analize ovrgle krivdo fitofarmacevtskih sredstev

Po do zdaj opravljenih analizah in opazovanjih nekatera fitofarmacevtska sredstva (FFS) nimajo vpliva na čebele. Tako so v zvezi z letošnjimi množičnimi pomori čebel, zaradi katerih je po podatkih Čebelarske zveze Slovenije v zadnjem letu v Sloveniji propadla skoraj polovica čebeljih družin, pokazale analize. Fitosanitarna uprava RS je namreč po naročilu ministra za kmetijstvo Iztoka Jarca in v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije naročila izvedbo poskusa s koruzo, da ugotovi vpliv cvetnega prahu koruze, tretirane z nekaterimi FFS, na čebele.

Poleg tega je kmetijski inštitut s poskusom v naravnem okolju preverjal tudi koncentracije FFS v tkivu koruze v posameznih fazah razvoja, v cvetnem prahu koruze in v čebelah.

Po doslej opravljenih analizah in opazovanjih so preiskovane aktivne snovi v rastlinah koruze, cvetnem prahu in čebelah prisotne v tako nizkih koncentracijah, da jih z uporabljeno metodo niso mogli določiti. V dosedanjem poteku poskusa tudi niso bili ugotovljeni akutni vplivi tretirane koruze ali njenega cvetnega prahu na nenavadno oziroma povečano odmiranje čebel in razvoj čebeljih družin. Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, so se čebelje družine, zaprte v mrežniku s tretirano koruzo, razvijale primerljivo tistim družinam, ki so bile zaprte v mrežniku z netretirano koruzo. Med njimi ni bilo ugotovljenega povečanega odmiranja posameznih izletnih čebel, prav tako je bil primerljiv razvoj obeh čebeljih družin med posameznimi lokacijami.

V poskusu je bilo seme koruze tretirano s FFS poncho, gaucho in cruiser, s katerimi tretirajo semena koruze za zaščito rastlin pred napadom talnih škodljivcev, kmetijski inštitut pa nadaljuje poskusm tudi po cvetenju, predvsem s spremljanjem čebelje družine. Pri tem opazuje, ali je v času cvetenja vedenje družine odstopalo od normalnega, in čas, v katerem družina pride v normalno stanje.

Analize in opazovanja so opravili tako, da je del koruznega posevka pred cvetenjem pokrit z mrežnikom s po dvema čebeljima družinama. Dve družini pa sta nameščeni zunaj mrežnika na istem koruznem polju. V obeh primerih spremljajo razvoj družin, smrtnost, vpliv na obnavljanje čebelje družine in obseg zalege. Z nadaljnjim spremljanjem družin pa bodo ugotovili morebiten poznejši vpliv različnih insekticidov na posamezne čebele in družine.


Barbara Pavlin,
DELO


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
19.05.2020 Lemken...
18.05.2020 Rabe-Werk 2+1...
17.05.2020 Deutz-Fahr 3,3 m...
17.05.2020 kosilnica SIP 165...
16.05.2020 žito,peleti...
15.05.2020 KUHN VBP 2160...
14.05.2020 Fuchs 4000 lit...
13.05.2020 pajek KUHN 6m...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS