Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Vzroki za pomor čebel - analize ovrgle krivdo fitofarmacevtskih sredstev

Po do zdaj opravljenih analizah in opazovanjih nekatera fitofarmacevtska sredstva (FFS) nimajo vpliva na čebele. Tako so v zvezi z letošnjimi množičnimi pomori čebel, zaradi katerih je po podatkih Čebelarske zveze Slovenije v zadnjem letu v Sloveniji propadla skoraj polovica čebeljih družin, pokazale analize. Fitosanitarna uprava RS je namreč po naročilu ministra za kmetijstvo Iztoka Jarca in v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije naročila izvedbo poskusa s koruzo, da ugotovi vpliv cvetnega prahu koruze, tretirane z nekaterimi FFS, na čebele.

Poleg tega je kmetijski inštitut s poskusom v naravnem okolju preverjal tudi koncentracije FFS v tkivu koruze v posameznih fazah razvoja, v cvetnem prahu koruze in v čebelah.

Po doslej opravljenih analizah in opazovanjih so preiskovane aktivne snovi v rastlinah koruze, cvetnem prahu in čebelah prisotne v tako nizkih koncentracijah, da jih z uporabljeno metodo niso mogli določiti. V dosedanjem poteku poskusa tudi niso bili ugotovljeni akutni vplivi tretirane koruze ali njenega cvetnega prahu na nenavadno oziroma povečano odmiranje čebel in razvoj čebeljih družin. Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, so se čebelje družine, zaprte v mrežniku s tretirano koruzo, razvijale primerljivo tistim družinam, ki so bile zaprte v mrežniku z netretirano koruzo. Med njimi ni bilo ugotovljenega povečanega odmiranja posameznih izletnih čebel, prav tako je bil primerljiv razvoj obeh čebeljih družin med posameznimi lokacijami.

V poskusu je bilo seme koruze tretirano s FFS poncho, gaucho in cruiser, s katerimi tretirajo semena koruze za zaščito rastlin pred napadom talnih škodljivcev, kmetijski inštitut pa nadaljuje poskusm tudi po cvetenju, predvsem s spremljanjem čebelje družine. Pri tem opazuje, ali je v času cvetenja vedenje družine odstopalo od normalnega, in čas, v katerem družina pride v normalno stanje.

Analize in opazovanja so opravili tako, da je del koruznega posevka pred cvetenjem pokrit z mrežnikom s po dvema čebeljima družinama. Dve družini pa sta nameščeni zunaj mrežnika na istem koruznem polju. V obeh primerih spremljajo razvoj družin, smrtnost, vpliv na obnavljanje čebelje družine in obseg zalege. Z nadaljnjim spremljanjem družin pa bodo ugotovili morebiten poznejši vpliv različnih insekticidov na posamezne čebele in družine.


Barbara Pavlin,
DELO


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
20.08.2019 prodam izkopalnik kropirja...
19.08.2019 KUHN VBP 2160...
18.08.2019 hidravlično...
17.08.2019 3000 lit...
16.08.2019 pottinger...
16.08.2019 kosičnica vicon cm 230 f...
16.08.2019 Silokombajn Claas Jaguar 870...
15.08.2019 saturn II mx...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS