Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Promet tretiranega semena oljne ogrščice ponovno dovoljen


Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo danes v uradnem listu objavilo umik prepovedi prometa tretiranega semena oljne ogrščice z insekticidi, ki vsebujejo aktivne snovi - tiametoksam, klotianidin in imidakloprid. Prepoved prometa teh sredstev za tretiranje koruze in sladkorne pese kot tudi z njimi tretirano seme do nadaljnjega ostaja v veljavi. Na podlagi strokovnih mnenj Biotehniške fakultete, Kmetijskega inštituta Slovenije ter ugotovitev Zveznega urada za varstvo potrošnikov in varno hrano Nemčije setev tretirane oljne ogrščice s tehnično brezhibnimi žitnimi sejalnicami ne predstavlja nevarnosti za onesnaženje bližnje okolice njiv in ogrožanja čebel. Ministrstvo je ob tem izdalo priporočila za sejanje tretirane oljne ogrščice in od proizvajalcev teh insekticidov zahtevalo dodatne podatke, ki se nanašajo na tretiranje semena koruze in morebitno tveganje ob njegovi setvi.

Tudi s poskusom Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS) na koruzi, ki se še nadaljuje, ni bilo ugotovljenega negativnega vpliva ostankov omenjenih insekticidov na čebele. Promet in tretiranje semen oljne ogrščice z omenjenimi insekticidi po zadnjih ugotovitvah pa ponovno dovoljuje tudi Nemčija, kjer so doživeli še množičnejše pomore čebel kot v Sloveniji.


Po preučitvi dodatno pridobljenih podatkov s strani proizvajalcev bo ministrstvo odločilo o registracijskem statusu omenjenih insekticidov za tretiranje semena koruze in sladkorne pese v Sloveniji ter statusu izdane odredbe o prepovedi. Zato prepoved prometa in tretiranje tega semena do nadaljnjega ostaja v veljavi.

 

PRIPOROČILA MINISTRSTVA OB SETVI OLJNE OGRŠČICE


Za setev tretiranega semena oljne ogrščice je potrebno uporabljati samo žitne sejalnice - mehanske ali pnevmatske. Ne sme se uporabljati trosilnikov mineralnih gnojil, saj lahko pride do prehajanja zaščitnega sredstva z zrnja v okolico. Na tako posejani površini se z brananjem semena tudi ne da kakovostno prekriti z zemljo.


Sejalnice morajo biti tehnično brezhibne. Nasipnica mora biti nepoškodovana ter obvezno zaprta med transportom in setvijo, da ne prihaja do prehajanja v okolje. Sejalni lemeži za zapiranje brazdic ne smejo biti poškodovani ali izrabljeni. Biti morajo pravilno nastavljeni, da seme pravilno prekrijejo z zemljo. Posejano seme ne sme ostajati nepokrito.


Po setvi je treba sejalnice očistiti in jih uskladiščiti v zaprtem prostoru - ne na prostem!


Navedena priporočila je ministrstvo poslalo Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. Ministrstvo jih je zaprosilo, da preko svojih internih poti informiranja vse svoje člane oziroma uporabnike storitev javne službe kmetijskega svetovanja opozorijo na potrebne ukrepe in dobro prakso pri setvi.

 

RAZLOGI ZA DOVOLJENJE TRETIRANJA NA OLJNI OGRŠČICI


Postopek tretiranja semen oljne ogrščice je drugačen in zato bolj kakovosten od tretiranja semena koruze. Seme je drobno in tako obloženo z več plastmi, ki vsebujejo insekticid oziroma fungicid in lepilo. Obloga je trša in odpornejša na mehanske poškodbe, tako da je izpust prahu s tako tretiranega semena zanemarljiv. Tretirano seme oljne ogrščice vsebuje tudi manjšo količino insekticida kot tretirano seme koruze.


Za setev oljne ogrščice se uporabljajo drugačne žitne sejalnice kot za koruzo, in sicer takšne, ki usmerjajo tok zraka skupaj s semenom v tla. Morebitni odpadli prah s semena se skupaj z njim takoj zagrebe v zemljo.


Pri setvi semena oljne ogrščice do sedaj v Sloveniji niso znani primeri umiranja čebel in negativni vplivi na okolje zaradi izpusta prahu z insekticidom s semena oljne ogrščice.

 

POMOR ČEBEL V NEMČIJI


Ministrstvo je meseca junija pridobilo informacijo iz Zveznega urada za varstvo potrošnikov in varno hrano Nemčije (BVL), o poteku poizvedb in ugotavljanja vzrokov zastrupitev čebel v Nemčiji. Nemški strokovnjaki so ugotovili, da je prišlo do kontaminacije bližnjega okolja zaradi izpusta insekticida s tretiranega semena koruze ob uporabi pnevmatskih sejalnic, ki usmerjajo tok zraka za transport semena v zrak. Istočasno pa so obravnavali setev tretiranega semena oljne ogrščice, pri katerem gre za drugačno vrsto tretiranja - obloženo seme in drugačne sejalnice.


V sredini maja je BVL odredil takojšno ukinitev odločb o registraciji insekticidov za tretiranje semena v Nemčiji. Zaradi zgoraj navedenih razlogov pa je konec junija prepoved prometa in uporabe FFS za tretiranje semena oljne ogrščice umaknil.

 

PREPOVED PROMETA IN UPORABE DOLOČENIH INSEKTICIDOV


Minister Iztok Jarc je na podlagi ocene podatkov in možnih vzrokov pomora čebel ter zaradi preprečitve nadaljnje nevarnosti za okolje 23. maja preventivno prepovedal promet in uporabo teh insekticidov.


Pri ugotavljanju vzrokov, zakaj je prišlo do zanašanja prahu z insekticidom s tretiranega semena ob setvi koruze, je fitosanitarna uprava sodelovala s KIS in BF. Ugotovilo se je, da se za setev koruze uporabljajo sejalnice, ki omogočajo izpust s prahom kontaminiranega zraka v okolje. Kakovost tretiranja semena koruze je bila neustrezna, zaradi tega je prišlo do prekomernega odpadanja nanosa z insekticidom s semena ob setvi koruze in s pomočjo toka zraka iz sejalnice do kontaminacije sosednjih površin.

 


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
28.05.2020 Lade-Profi II...
27.05.2020 Fischer 200...
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS