Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)VEČ DESET TISOČ EVROV ŠKODE ZARADI SIVIH VRAN


Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije opozarja na povečan obseg škod na poljščinah, vrtninah in senenih balah skoraj po celi Sloveniji
Na Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije so njeni člani lani in letos pogosto naslavljali zahteve za nujno ukrepanje v smeri zmanjšanja škod od sive vrane. Zaradi odličnih bivanjskih pogojev in velike sposobnosti prilagajanja spremembam v okolju se je število sivih vran prekomerno povečalo, posledično pa so se občutno povečale škode na poljščinah, vrtninah in senenih balah skoraj po celi Sloveniji. Največje probleme imajo kmetje zelenjadarji v okolici naselij, kjer primestna krajina ne omogoča dovolj naravne hrane. Omejevanje prekomernega širjenja populacij divjih živali v naseljih in kmetijski krajini je težavno, zato zahteva veliko mero različnih medsebojno povezanih ukrepov.
Škode največkrat nastajajo v pomladanskih mesecih in pozno poleti. Siva vrana, ki se jo lahko lovi,  za lovce ni posebej zanimiva, vendar pa povzroča na nekaterih predelih za več deset tisoč evrov škode, ki jo morajo poravnati lovske družine. Te ponekod zaradi manjših prihodkov niso zmožne poravnati vseh škod, zato kmetje večkrat ostajajo brez odškodnin ali pa jih sploh ne prijavljajo.  
Po pogovorih z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Zavodom za gozdove Slovenije je ministrstvo kot eno od možnosti rešitve tega problema dovolilo lovskim družinam, da na najbolj ogroženih predelih Slovenije z zmanjšanjem številčnosti sivih vran preprečijo nadaljnje prekomerne škode na kmetijskih pridelkih in senenih balah prek celega leta  oziroma v času in na mestu, kjer le-te nastajajo.
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije zato podpira prizadevanja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri reševanju te problematike, hkrati pa poziva lovske družine, da z ustreznimi ukrepi preprečijo ali omejijo nastajanje škode, ki jo povzročajo sive vrane.


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
19.05.2020 Lemken...
18.05.2020 Rabe-Werk 2+1...
17.05.2020 Deutz-Fahr 3,3 m...
17.05.2020 kosilnica SIP 165...
16.05.2020 žito,peleti...
15.05.2020 KUHN VBP 2160...
14.05.2020 Fuchs 4000 lit...
13.05.2020 pajek KUHN 6m...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS