Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Minister Pogačnik izpostavil pomen območij s težjimi pridelovalnimi razmerami

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik se udeležuje konference v organizaciji Češkega predsedstva o EU politiki kakovosti kmetijskih proizvodov. Minister je v svojem nagovoru udeležencev poudaril pomen območij z težjimi pridelovalnimi razmerami za pridelavo kakovostnih kmetijskih proizvodov. Izpostavil je tudi pomen učinkovitejšega informiranja javnosti o znakih kakovosti hrane in promociji v EU pridelanih kmetijskih proizvodov.

Minister Pogačnik je na konferenci povedal, da so evropski kmetje in živilsko predelovalna industrija v preteklosti vložili veliko naporov tako na področju varnosti v prehrambeni verigi, kot tudi na področju drugih zahtev, ki so pomembne za potrošnika in širšo družbo. Sedaj je ključno, da bi bistveno izboljšali vedenje potrošnikov in širše javnosti o doseženi kakovosti oziroma prispevku teh proizvodov pri zagotavljanju javnih dobrin, kot so dobrobit živali in varovanje okolja.


Ob tej priložnosti je še posebej izpostavil, da v nekaterih državah članicah, med njimi tudi v Sloveniji, velik del kmetijske proizvodnje poteka na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. »Na teh območjih prevladuje ekstenzivna pridelava, ki manj obremenjuje okolje in je s tem še posebej primerna za ekološko in integrirano pridelavo. Hkrati pa proizvajalci na teh območjih proizvajajo druge proizvode visoke kakovosti, ki jih odlikujejo izjemne lastnosti in kakovost, kot posledica kraja proizvodnje in postopkov pridelave hrane


Minister je opozoril tudi na slabost tovrstnih proizvodov, in sicer so ti običajno prepoznavni le na lokalni ali regionalni ravni. »Proizvajalci na teh območjih zaradi naravnih pa tudi strukturnih omejitev ne morejo biti količinsko konkurenčni, lahko pa so konkurenčni v segmentu kakovosti. Pri tem jih mora podpreti ustrezna politika kakovosti, ki poleg ekonomske funkcije izpostavlja okoljsko in socialno komponento trajnostnega razvoja teh območij,« je dejal minister Pogačnik.


Danes se potrošniki zavedajo pomena varne in neoporečne hrane, vedno bolj pa pridelavo hrane povezujejo tudi z izpolnjevanjem drugih standardov, predvsem s področij varovanja okolja in dobrobiti živali. Izpolnjevanje slednjih proizvajalce EU postavlja v slabši ekonomski položaj kot njihove konkurente izven EU. Zato je ključnega pomena, da so potrošniki in širša družba ustrezno seznanjeni s celovitostjo izvajanja standardov EU. Minister je poudaril, da je potrebno razmisliti, ali je za to potrebno, da uvedemo poseben znak o izpolnjevanju teh standardov ali je dovolj, da ohranimo navedbo »proizvedeno v EU«.


Ob tej priložnosti se je dotaknil tudi ekološkega kmetijstva, ki v javnosti dobiva vse večji pozitivni odziv. »Opažamo pa, da pozitivna slika o ekološkem kmetovanju v javnosti postavlja pod vprašaj neoporečnost in kakovost konvencionalno pridelane hrane. Zato si moramo v tem delu prizadevati, da javnost ekološko kmetijstvo prepozna kot vrhunsko kakovost, konvencionalno pridelane proizvode pa kot proizvode standardne kakovosti, ki izpolnjujejo vse zahteve glede varne in kakovostne hrane.«


V prihodnje bo potrebno večjo pozornost namenjati skupni promociji in informiranju, tako glede obveznih standardov, ki jih izpolnjujejo EU proizvajalci pri vseh oblikah kmetovanja, kot tudi o značilnostih proizvodov višje kakovosti.


Na ministrski konferenci udeleženci razpravljajo o standardih za tržne uredbe, shemi kakovosti hrane in ekološkem kmetovanju. Evropska komisija je oktobra lani izdala »Zeleno knjigo« o kakovosti kmetijskih proizvodov: proizvodni standardi, zahteve za kmetovanje in sheme kakovosti. Ta poleg zaščite geografskih označb, geografskega porekla in zajamčenih tradicionalnih posebnosti, pozornost posveča tudi certificiranju kakovostne hrane in geografskemu označevanju. Evropska komisija namerava na podlagi javne razprave o tej temi predvidoma maja izdati Obvestilo o politiki kakovosti.


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
28.05.2020 Lade-Profi II...
27.05.2020 Fischer 200...
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS