Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)NAKUP DOMAČIH IZDELKOV OHRANJA DELOVNA MESTA

V torek, 31. marca je v Čebelarskem domu na Brdu pri Lukovici potekala 4. redna seja Sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Na njej so med drugim imenovali Igorja Hrovatiča za direktorja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), spregovorili o težavah v mlečnem sektorju ter predstavili akcijo Kupujmo domače, katero je predsednik KGZS Ciril Smrkolj tudi predstavil novinarjem.

 

Z omenjeno akcijo želi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije spodbuditi potrošnike k nakupu domačih pridelkov in izdelkov. Ob tem poudarjajo, da so pridelki in izdelki slovenskih kmetij sveži, kakovostni, varni, zdravi in okusni. Slovenski kmetje sodelujejo v shemah kakovosti, živila pridelujejo in predelujejo v skladu z uredbami in pravilniki, ki pomenijo izboljšanje kakovosti kmetijske pridelave ter prispevajo k povečanju dodane vrednosti v kmetijstvu. Nakup domačih proizvodov posredno predstavlja manjše onesnaževanje okolja in ohranja delovna mesta v Sloveniji. »Potrebna je večja in boljša promocija kakovostnih domačih pridelkov in izdelkov, zato se v KGZS zavzemamo za čimprejšnje oblikovanje Zakona o generični promociji. Nujen je dvig ravni samooskrbe, saj v Sloveniji uvozimo 50 % hrane, zelenjave pa več kot 70 %. Slovenski kmetje kakovost svojih izdelkov potrjujejo z ocenami z razstave Dobrote slovenskih kmetij. Letos bo na Ptuju med 22. in 25. majem potekala že dvajsetič. V KGZS prav tako tradicionalno prirejamo prireditve Podeželje v mestu, ki sodijo v sklop promocij domačih kmetijskih pridelkov in izdelkov,« je poudaril predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ciril Smrkolj.

Glede problematike prireje mleka in zniževanja cen zaradi trenutno prevelike količine mleka na trgu, Svet KGZS poziva ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da na prvem zasedanju Sveta ministrov EU predstavi problematiko nizkih odkupnih cen mleka in zahteva, da Komisija EU zadrži izvajanje postopnega povečanja mlečnih kvot. Komisija EU mora ponovno proučiti postopek ukinitve kvot in poiskati ustrezen nadomesti ukrep oz. ponovno uvesti sistem mlečnih kvot na raven pred dovoljenim povečanjem. Obenem poziva Vlado RS, da sprejme potrebne ukrepe, ki bodo zaustavili padec odkupnih cen mleka in zagotovili pogoje za nadaljnjo prirejo mleka. Vlada RS mora v okviru svojih pristojnosti preprečiti dvig posrednih stroškov, ki vplivajo na prirejo mleka in zagotoviti stoodstotno vračilo trošarine na energente. Prav tako naj v verigi prireje, predelave in prodaje mleka zagotovi ustrezna razmerja pri delitvi prodajne cene mleka in zagotoviti pravičen delež prodajne cene mleka posameznemu sektorju znotraj verige glede na nastale stroške.

Svet KGZS je za direktorja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije za mandatno dobo štirih let potrdil Igorja Hrovatiča. Le-ta od 15. septembra 2008 opravlja delo vršilca dolžnosti direktorja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. (vir: KGZS)


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
28.05.2020 Lade-Profi II...
27.05.2020 Fischer 200...
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS