Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)NACIONALNA POKLICNA KVALIFIKACIJA ODPIRA NOVE MOŽNOSTI

Certifikate s področja predelave mesa, mleka in sadja ter izdelave kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način ter vinogradništva in živinoreje, je pridobilo 48 kandidatov. Prejemnikom le-teh se s tem odpira možnost razvoja lastnih kmetij oziroma zaposlitve drugod.

 

V sredo, 15. aprila je predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ciril Smrkolj podelil certifikate oseminštiridesetim kandidatom, ki so si pridobili nacionalno poklicno kvalifikacijo s področja predelave mesa, mleka in sadja ter izdelave kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način ter vinogradništva in živinoreje. »Znanje je potrebno za uspešno kmetovanje in opravljanje dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, ki predstavljajo pomemben dodaten vir dohodka. Prilagoditev potrebam današnjega trga je pot za obstoj in nadaljnji razvoj slovenskega kmetijstva in podeželja. Vesel sem, da se za opravljanje certifikatov odločajo številni mladi ljudje, kar kaže na široke možnosti, ki jih kmetijstvo ponuja in prihodnost, ki jo mladi zagotavljajo«, je na podelitvi poudaril Ciril Smrkolj ter zaželel uspešno poslovno pot vsem prejemnikom certifikatov.

Kar 33 tokratnih prejemnikov certifikatov je prejemnikov sredstev ukrepa pomoč mladim prevzemnikom kmetij, ki ga od leta 2004 razpisuje Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter 75 % zanj namenjenih sredstev prispeva Evropska unija. Njegov namen je delno pokrivanje stroškov prevzema kmetij mlajši generaciji in s tem izboljšanju starostne strukture nosilcev kmetij ter večjo razvojno sposobnost. Eden izmed pogojev ukrepa je izobrazba kmetijske smeri ali ustrezna nacionalna poklicna kvalifikacija.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, katere osnovni cilji dela so usmerjeni v skrb za ohranjanje in razvoj kmetijstva, je pooblaščena za izvajanje postopkov preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij. Certifikat o nacionalni poklicni kvalifikaciji je javna listina, s katero imetnik dokazuje delovno, poklicno oziroma strokovno usposobljenost za opravljanje poklica. Odpira možnost dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, torej samozaposlitve oziroma zaposlitve v Sloveniji ter Evropski uniji. Omogoča tudi večjo mobilnost delavcev med podjetji in dejavnostmi. Pridobivanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij, ki je opredeljeno v Zakonu o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah, je v prvi vrsti namenjeno odraslim, ki niso končali formalnega izobraževanja ter tistim, ki nimajo ustrezne poklicne izobrazbe. Osnovano je na načelu vseživljenjskega učenja. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je od leta 2003 podelila 931 certifikatov. (vir: KGZS)


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
27.05.2020 Fischer 200...
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
24.05.2020 TEHNOSTROJ KIPER PRIKOLICA...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS