Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Berlin v znamenju kmetijstva

Zeleni teden - dan pred odprtjem

Čeprav verjetno največji sejem Zeleni teden v Berlinu še ni uradno odprt, pa je dan prej namenjen novinarjem. Novinarske konference so dan pred odprtjem sejma oziroma na dan večerne otvoritvene slovesnosti stalnica berlinskega sejma.
Vselej je najbolj obiskano t.i. srečanje novinarjev z aktualnim resornim ministrom. Tudi letos ni manjkalo vprašanj za ministrico za kmetijstvo Ilse Aigner. Seveda je bila večina vprašanj povezana s krizo v kmetijstvu oz. padcem dohodka kmetov. Ministrica je poudarila učinkovitost vladnega programa ukrepov za blažitev krize v kmetijstvu, ki je bil sestavljen v samo treh tednih in je "težak" kar 715 milionov evrov. Ker je osrednja tema letošnjega sejma "Podnebne spremembe in kmetijstvo", je ministrica poudarila, da je kmetijstvo prepogosto po krivem obsojeno saj morajo kmetje ob upoštevanju vseh pogojev, ki vključujejo tudi okoljske, pridelovati kakovostno hrano. "Če bo cena hrane edino merilo, se slabo piše ne le kmetom pac pa tudi potrošnikom!", je poudarila.
Gerd Sonnleitner pa je izrazil optimizem in prepričanje, da se celotna živilska veriga zaveda pomena nacionalnega kmetijstva in si želi močne in ekonomsko stabilne kmete - partnerje v verigi. "V celotni verigi je vključenih 4 milijone delovnih mest, ustvari pa se 50 % vsega bruto domačega proizvoda. To je zanesljivo pomemben sektor!" Glede vprašanj, kakšni bodo ukrepi Združenja pa je dejal, da se mora tudi kmetijstvo sprijazniti z občutljivostjo trga in s tem živeti. Prepričan pa je, da EU finančna podpora kmetijstvu ne bo ushanila po letu 2025, kot nekateri špekulirajo. Glede vladnih ukrepov je rekel, da so dobri in do neke mere učinkoviti, da pa seveda ne morejo v celoti popraviti škode, nastale zaradi gospodarske recesije. Vsekako je vlada s hitrostjo in kakovostjo ukrepov dala jasen znak, da je kmetijstvo izjemnega pomena za celotno drzavo. "Pa vendar, kmetijstvo nujno potrebuje davkov proste finančne rezerve v proracunu!"
Letošnja država v ospredju je Madžarska, ki bo poskušala izkorisititi priložnost za promocijo ne le svojih specialitet pač pa tudi države kot turistične destinacije.
Letošnji sejem je 75. po vrsti in je nekoliko poseben - zato, ker bo odprtje prvič potekalo v odsotnosti kmetijskega komisarja, za nas pa tudi zato, ker po večletni prisotnosti letos ne bo slovenskega razstavnega prostora. Se pa bo slovenski kmetijski minister dr. Milan Pogacnik udeležil sobotnega srečanja kmetijskih ministrov.
Tatjana Čop


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
27.05.2020 Fischer 200...
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
24.05.2020 TEHNOSTROJ KIPER PRIKOLICA...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS