Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Dejan Židan novi kmetijski minister


"Verjamem, da bomo premagali krizo v kmetijstvu"

Poslanci so podprli Pahorjevega kandidata. Za Židana je od 63 navzočih poslancev DZ-ja glasovalo 50 poslancev, proti ni glasoval nihče.

Po glasovanju je novoimenovani kmetijski minister Dejan Židan dejal, da podporo poslancev ne razume samo kot osebno podporo njemu samemu, ampak tudi kot podporo sektorju, ki ga predstavlja.

"Tudi ta dejavnost - kmetijstvo in agroživilska industrija - je v krizi, vendar verjamem, da bomo tudi to krizo premagali na način, da bo proizvodnja hrane še bolj pomembna kot zdaj," je dejal Židan.

Židan: V Sloveniji pridelana hrana nadpovprečne kakovosti
Po Židanovih besedah omenjena proizvodna veriga, ki jo sestavljajo kmetje, kmetijska gospodarstva in delavci v agroživilski industriji, proizvaja hrano, na katero smo lahko ponosni. Kot pravi, je v Sloveniji pridelana hrana varna, zdrava, nadpovprečne kakovosti, okusna in s tradicijo.

Pahor: Kmetijski resor potrebuje človeka, kot je Židan
Premier Borut Pahor je v uvodu današnje obravnave njegovega predloga za novega kmetijskega ministra dejal, da na kmetijskem ministrstvu potrebujejo človeka, ki obvlada tako stroko kot menedžment. Ob tem je poudaril, da razmere v kmetijstvu niso dobre, pri čemer so se poslabšale zaradi gospodarske krize. Po Pahorjevih besedah se bo treba s temi težavami spopasti. Poskrbeti bo treba tudi za nadaljnji razvoj podeželja, boljši izkoristek gozdnega bogastva in večjo prehransko suverenost naše države.

Židanu so podporo napovedali tudi poslanci Pahorjevega SD-ja. Janko Veber je v imenu poslancev največje koalicijske stranke povedal, da Židan sledi ciljem njegove stranke na področju kmetijstva - razvoju kmetijstva in ohranitvi poseljenosti slovenskega podeželja.

Kot najpomembnejšo nalogo, ki čaka novega ministra, je Veber omenil dokončanje izdelave strategije razvoja kmetijstva, ki bo osnova za pogajanje v EU-ju o oblikovanju skupne kmetijske politike. Po Vebrovem mnenju lahko Židan tudi prepreči poraščanje podeželja z gozdom in tudi nevarnost, da bi podeželje obvladovala peščica velih kmetijskih gospodarstev.

Tanko: Odstop Pogačnika za pozabo afere bulmastifi
"Kmetijstvo za koalicijo nima posebnega pomena, saj je Slovenija že mesec in pol brez kmetijskega ministra," je dejal vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. Ob tem je poudaril, da je skušala koalicija z odstopom nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika onemogočiti "razpravo o privilegiranem vračanju bulmastifov" pokojnemu zdravniku Sašu Baričeviču.

Ta manever po Tankovih besedah ni uspel, čeprav naj bi Pahor "kot medijsko všečna figura prevzel manipulacijo z vsiljenim in elegantnim zaključkom afere, da bi ta afera na neki način z lepim slovesom potonila v pozabo, preden bi se razčistile vse podrobnosti in odstranile vse sence dvoma ter da bi vse izgledalo v najlepšem redu". Dodal je, da se Pahor ne more odločiti, ali je Pogačnik samo objektivno ali tudi subjektivno odgovoren.

Zares: Velik problem razraščanje podeželja z gozdom
Po besedah Tadeja Slapnika (Zares) je veliko stvari v kmetijstvu v slepi ulici. Tudi poslanec Zaresa je kot veliko težabo izpostavil razraščanje podeželja z gozdom. Novemu ministru je Slapnik napovedal popolno podporo pri nasprotovanju uvajanja novih gensko spremenjenih rastlin. "Želimo si kakovostno hrano in da bi kupovali doma pridelano hrano," je dejal. Ob tem je napovedal podporo Židanu in izrazil upanje, da bodo dobili dobrega, zagnanega in energije polnega ministra.

V DeSUS-u ga bodo z veseljem podprli
Židana bodo v "poslanski skupini DeSUS-a z veseljem podprli", je napovedal njihov poslanec Franc Jurša. Ob tem je se vprašal, zakaj ne bi mogli imeti na najbolj kmetijskih področjih tudi del kmetijske administracije. Prav tako bi moral novi minister pospešiti črpanje evropskih sredstev.

Jelinčič: Zaradi novega ministra ne bo v naši domovini nič bolje
Predsednik SNS-a in vodje njegove poslanske skupine Zmago Jelinčič je najprej dejal, da je prejšnjega kmetijskega ministra uspešno odstavila Katarina Kresal, in sicer zaradi vsebin, ki se tičejo drugih sfer kot kmetijstva. Zdaj je Pahor po Jelinčičevih besedah našel novega, ki je pripravljen dve leti pred krahom koalicije prevzeti to ministrstvo. Kot meni Jelinčič, bomo dobili novega kmetijskega ministra, vendar zaradi tega "ne bo v naši domovini nič bolje".

Sajovic: Videlo se bo, ali je tudi vešč na parketu politike
Židana je v imenu poslancev LDS-a podprl Borut Sajovic. Poudaril je, da je kandidat za ministra strokovnjak, v prihodnje pa se bo videlo, ali je tudi "vešč na parketu politike". Prav to bo po njegovih besedah odločilo, ali bo postal eden boljših ministrov na tem področju. Eden izmed pomembnejših ciljev novega ministra mora biti tudi ustavitev dviga števila pozidav najboljših kmetijskih zemljišč, je še dodal vodja poslancev LDS-a.

Žerjav: Dejan, želim ti vse dobro!
Poslanci SLS-a v večini podpirajo Židana, je dejal poslanec omenjene stranke Franc Bogovič, saj mu je kmetijska politika dobro znana. Po Bogovičevem mnenju je Pahor s tem, ko je ministra Pogačnika spoznal za objektivno odgovornega glede vračanja bulmastifov, novega ministra odrešil te zadeve in mu omogočil, da se loti težav, ki tarejo kmetijstvo. Pri tem je tudi poslanec SLS-a izpostavil krčenje kmetijskih zemljišč.

Svoje podporo je izrazil tudi predsednik stranke Radovan Žerjav, ki je poudaril, da ga pozna že veliko časa ter ga spoštuje kot gospodarstvenika, kot človeka in kot nekoga, ki ve, kaj hoče. Za konec svojega govora mu je zaželel vse dobro.

Židan - predsednik uprave Panvite
Židan je po izobrazbi magister veterine. Pred imenovanjem za ministra je bil predsednik uprave skupine Panvita. Na matičnem državnozborskem odboru je dobil soglasno podporo. Židan je na ministrskem mestu nasledil Milana Pogačnika, ki je marca odstopil po aferah z bulmastifi in prisluškovanju. Ministrstvo za kmetijstvo začasno vodi minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš.

Za manj administracije in dokončanje strategije
Židan se je torej v ponedeljek predstavil pred parlamentarnim odborom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in napovedal, da bi se kot minister prednostno zavzemal za dokončanje izdelave strategije razvoja slovenskega kmetijstva ter zmanjševanje administrativnih ovir.

Po njegovem mnenju namreč vsak postopek, ki je v Sloveniji daljši ali bolj zapleten kot v sosednjih oziroma konkurenčnih državah, zmanjša konkurenčnost slovenskega kmeta in živilske industrije.

S. Z. , Aleš Žužek, B. K.
RTV SLO

 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
27.05.2020 Fischer 200...
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
24.05.2020 TEHNOSTROJ KIPER PRIKOLICA...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS