Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Zadruge spet pred prevzemom LM

Kmetje se razburjajo. "Naše zadruge želijo prek družbe Mlekodel po 13 evrov za delnico prevzeti Ljubljanske mlekarne (LM). Želijo, da denar zagotovimo tudi tisti kmeti, ki prodajamo mleko prek zadrug. To pa ne bo šlo zlahka; cena se nam zdi previsoka," pravi eden izmed kmetov. 
Šef Mlekodela Anton Vrhovnik spet poskuša prevzeti Ljubljanske mlekarne. Bodo delnice res plačali tudi kmetje iz svojih žepov

Naši viri pravijo, da se z Ljubljanskimi mlekarnami, ki sicer niso na borzi, trguje po okoli devet evrov za delnico. Knjigovodska vrednost je 11,8 evra. Direktor Mlekodela Anton Vrhovnik naših informacij o skorajšnjem prevzemu ni zanikal, o ceni pa ne govori.

Kdo bo zaslužil?

Po ceni 13 evrov so celotne Ljubljanske mlekarne vredne okoli 57 milijonov evrov. Mlekodel ima ta hip 24 odstotkov mlekarn, torej bi po omenjeni ceni za nakup stoodstotnega deleža potreboval še 43,5 milijona evrov. Kdo bi dobil največ?

- NFD Holding[NF2R 2,83 +2,17%]Staneta Valanta, obubožan menda predvsem od tajkunskih zgodb, bi dobil 14 milijonov evrov.

- Holdinga Zvon Ena in Zvon Dva[ZV2R 0,09 -1,16%] bi svoji bilanci popravila za skoraj 11 milijonov evrov. Cerkveni Zvon Ena, sicer tudi lastnik telekomunikacijskega ponudnika T-2, ki išče kupca, bi dobil od tega dobre štiri milijone.

- KD GroupMatjaža Gantarja, ki se zdaj umika iz nekaterih balkanskih naložb, pa bi se s prodajo Ljubljanskih mlekarn po 13 evrov za delnico prek KD ID[KDIR 4,87 +0,21%] in KD Kapitala okrepil za 3,4 milijona evrov.

Mlekodel se trudi prevzeti Ljubljanske mlekarne že nekaj let, skrbni pregled, ki naj bi bil po Vrhovnikovih besedah končan konec meseca, opravlja družba BDO. Vrhovnik si tako zelo želi Ljubljanskih mlekarn, ker jih je "potencialno strah, kaj bi se zgodilo z odkupom mleka od slovenskih kmetov, če bi mlekarne prevzeli tujci".

Bodo "nacionalni interes" plačali kmeti?

Zdaj kaže, da bodo "potencialni strah in nacionalni interes" plačali prav kmeti. Vrhovnik namreč ne skriva, da nekaterim zadrugam manjka denarja, ki bi ga prek Mlekodela vložile v Ljubljanske mlekarne. Zato zadruge že novačijo kmete, naj prispevajo svoj denar.


"Pravijo, da bomo morali plačati okoli deset centov za vsak liter mleka, ki smo ga prodali lani. To bi skupaj naneslo okoli 13 milijonov evrov. Vrh vsega bi ta denar namenili zadrugam in ne bi bili neposredni lastniki mlekarn. Dejali so nam celo, da nam bodo uredili posojila pri Deželni banki Slovenije (DBS)," pravi naš neimenovani sogovornik. Vrhovnik pa je povedal, da bo količina denarja, ki bi ga kmetje prispevali, odvisna od zadruge:

"Če kmetje ne bodo za to, pač ne bodo lastniki mlekarn. Če pa bodo vložili denar, bodo neposredni lastniki delnic mlekarn." Kdo ima prav, bomo izvedeli oktobra, ko Vrhovnik obljublja več informacij.

V DBS pravijo, da so "pripravljeni odobravati posojila za obetavne projekte". Mimogrede, prvi nadzornik DBS je Peter Vrisk, sicer predsednik Zadružne zveze Slovenije, ki je moral zaradi domnevno previsoke plače zapustiti stranko SLS.

(vir: www.Finance.si)


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
24.05.2020 TEHNOSTROJ KIPER PRIKOLICA...
23.05.2020 Streu-mix...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS