Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Ptičja gripa v Sloveniji

Predstavnica Nacionalnega veterinarskega inštituta Olga Zorman Rojs je danes potrdila, da so v Sloveniji odkrili virus ptičje gripe.
Poginulega laboda so odkrili na obrežju Drave v Koblerjevem zalivu pri Mariboru 9. februarja. Tkivo so nato poslali na veterinarski inštitut, kjer so odkrili okužbo z virusom H5. Veterinarska uprava je po prejetju obvestila v nedeljo sklicala državno središče za nadzor bolezni, ki je tri in deset kilometrov okrog kraja najdbe laboda določil posebne ukrepe.

Slovenija je v Veliko Britanijo na nadaljnje testiranje poslala vzorec labodjega tkiva, okuženega z virusom ptičje gripe H5.

V britanskem referenčnem laboratoriju v Weybridgeu ga bodo analizirali, da bi ugotovili, ali gre za visoko patogeno različico virusa H5N1, nevarnega tudi za človeka. Rezultati naj bi bili znani v tednu dni.

Bolezen ni nevarna za ljudi
Pristojne vladne službe opozarjajo, da pojav ptičje gripe trenutno ne pomeni dodatne ogroženosti zdravja prebivalstva. Gre za bolezen ptic in perutnine, ki se izjemoma prenese na človeka, in to le v tesnem stiku z obolelo ali poginulo živaljo, so sporočili z ministrstva za zdravje. Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič je sicer zatrdila, da so ti ukrepi že zastavljeni tako, kot da bi bil virus patogeni (H5N1).

Vse prebivalce so pozvali, naj se izogibajo nepotrebnemu stiku s pticami, predvsem naj se jih ne dotikajo in jih ne hranijo. Uživanje toplotno obdelane perutnine ne predstavlja nevarnosti za ljudi, so sporočili. Veterinarska uprava ob tem poziva rejce, da gojijo, krmijo in napajajo perutnino v zaprtih prostorih, da ne pridejo v stik z divjimi pticami.

Posebni preventivni ukrepi
V trikilometrskem pasu okrog najdbe laboda se izvaja popis in zapora perutnine ter ptic, gojenih v ujetništvu, v tem območji je prepovedano premikanje perutnine in vseh perutninskih izdelkov, postavljajo se razkuževalne ovire na gospodarstvih s perutnino, odvzemajo se vzorci pri perutnini, prepovedan je lov divjih ptic.


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
28.05.2020 Lade-Profi II...
27.05.2020 Fischer 200...
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS