Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Prašičja kuga v Sloveniji?

Z veterinarske uprave so sporočili, da se je tudi pri nas pojavil sum na prašičjo kugo, in sicer v Slogonskem pri Brežicah.

Prašičja kuga v Sloveniji?

Rezultati bodo lahko znani že v soboto

 RTV SLO

Z veterinarske uprave so sporočili, da se je tudi pri nas pojavil sum na prašičjo kugo, in sicer v Slogonskem pri Brežicah.

V kraju, ki je od meje s Hrvaško oddaljen približno 350 metrov, preiskujejo, ali se je ta bolezen pojavila na manjši kmetiji, kjer imajo dva prašiča. Državno središče za nadzor bolezni je že odredilo, da okuženo posestvo zaprejo, ubijejo živali in razkužijo celotno gospodarstvo.

Direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič je za TV Slovenija dejala, da se je lahko virus prenesel bodisi z nakupom, ali pa so ga prenesli tudi kmetje sami. Dodala je še, da širitev trikilometrskega kroga ostrejšega nadzora ne bo potrebna, saj je kmetija, ki je na srečo na samem in ima le dva prašiča, že v tem pasu.

Na kmetijo so že napotili strokovno skupino, uradnega in terenskega veterinarja. Ti bodo opravili klinični pregled in odvzeli vzorce za laboratorijsko obdelavo. Pregled vzorcev traja od 24 do 48 ur, tako da so lahko rezultati znani že v soboto, najkasneje pa v nedeljo.

VURS poziva vse rejce prašičev in okoliške prebivalce, da spoštujejo vse predpisane preventivne ukrepe za preprečitev širjenja bolezni. Najmanjša kazen za nespoštovanje ukrepov je 125 evrov. Zaradi velike nevarnosti širjenja bolezni posebej prosijo, da se ne hodijo v bližino okužene kmetije.

Preverjanje obrodilo sadove
Še v četrtek so veterinarji preverjali prisotnost kuge v 10-kilometrskem pasu okoli Brežic, vendar prisotnosti bolezni niso odkrili. Preverjanje so nadaljevali pri naključno izbranih, in sicer so pregledovali, ali kmetje spoštujejo preventivne ukrepe, ki jih je predvidela veterinarska uprava.

Pojav prašičje kuge se je v Slovenijo razširil s Hrvaške, kjer je Hrvaška veterinarska uprava sum na to bolezen odkrila v kraju Vučilčevo, o čemer so - po večkratnih zahtevah VURS-a - 8. marca obvestili tudi Slovenijo. Pozneje se je bolezen pojavila tudi severneje, v kraju Vugrišinac. Ogroženi pas je že tedaj segal tudi v Slovenijo. Vanj so spadale štiri slovenske občine: Črenševci, Ljutomer, Ormož in Razkrižje.

Za ljudi bolezen ni nevarna
Klasična prašičja kuga ni nevarna za zdravje ljudi, se pa zelo hitro širi in povzroča veliko gospodarsko škodo (usmrtitev živali, prepoved prometa, trgovanja in izvoza s prašiči ter z njihovimi izdelki).

Bolezen se širi predvsem s premiki okuženih živali in s premiki kakršnih koli predmetov oziroma opreme z okuženega gospodarstva, s krmljenjem s pomijami (kar je v Sloveniji prepovedano od oktobra 2003) ter z nezakonitim vnosom prašičev in izdelkov iz prašičjega mesa. Bolezen se lahko prenaša tudi z obutvijo ali avtomobilskimi gumami.


Sum na prašičjo kugo se je pojavil v vasici ob Sotli, 350 metrov od meje s Hrvaško. Foto: RTV SLO


Na Hrvaškem so prašičjo kugo najprej odkrili v Vučilčevem. Foto: RTV SLO

Pojav prašičje kuge se je v Slovenijo razširil s Hrvaške. Foto: Reuters 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
06.08.2020 Claas Unifarm 300...
05.08.2020 Pottinger 250...
05.08.2020 Rider...
05.08.2020 Kosilnica...
05.08.2020 Odjemalec silaže...
05.08.2020 Kosilnica...
05.08.2020 vrtna kosilnica Husquarna...
04.08.2020 Gaspardo SP 540...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS