Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)Slovenija bo verjetno morala vrniti del kmetijskih sredstev

Zaradi revizijskega pregleda slovenskega izvajanja shem neposrednih plačil na površino, ki naj ne bi bilo v skladu s predpisi EU, bo Evropska komisija zahtevala od Slovenije vračilo dela kmetijskih sredstev.
Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je od Evropske komisije prejela neuradne informacije o možnih finančnih popravkih. Po tem neuradnem obvestilu, uradno obvestilo na agenciji pričakujejo v kratkem, je popravek izračunan zgolj indikativno, in sicer po okoli 700 tisoč evrov za leti 2004 in 2005, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal prvi mož agencije Franc Kebe. Kot je dejal, se je Evropska komisija, tudi neuradno, za popravek odločila zaradi revizijskega pregleda slovenskega izvajanja shem neposrednih plačil na površino, ki naj ne bi bilo v skladu s predpisi EU. Slovenski organi naj bi po oceni komisije v določenih primerih izplačevali podpore za večje površine, kot dejansko obstajajo v naravi, je poudaril Kebe.

Slovenija ima še možnost postopka pred spravnim organom

Postopek ugotavljanja nepravilnosti še ni zaključen, zato omenjene ugotovitve niso dokončne, je dejal. Slovenija ima pred končno odločitvijo komisije še možnost postopka pred t.i. spravnim organom, glede nadaljnjih korakov v postopku pa se mora slovenska stran odločiti v roku 30 dni od prejema uradnega dopisa Evropske komisije. Kot je poudaril Kebe, agencija že preučuje ugotovitve evropskih revizorjev in zbira dodatne informacije ter pripravlja gradivo za nastop pred spravnim organom, kjer bo skušala doseči zmanjšanje predlaganega okvirnega finančnega popravka. Kebe je še dejal, da bosta agencija in kmetijsko ministrstvo storila vse, da se te očitane napake, v kolikor se izkažejo za utemeljene, odpravijo in da se v prihodnje ne bodo več dogajale.

Uporabljali so klasično merilno tehniko namesto satelitske tehnologije

Razloga za pomembnejša odstopanja sta - tako Kebe - po prvih informacijah predvsem dva: pristop kontrolorjev na terenu naj ne bi bil dovolj dosleden, poleg tega pa so uporabljali klasično merilno tehniko (npr. merilno kolo), namesto satelitske tehnologije. Drugi vzrok za odstopanje pa naj bi bilo tudi tolmačenje pravila štiriodstotne tolerance. Slovenski organi so to pravilo tolmačili preveč dobrohotno oz. v korist kmetovalcev.

Finančnih napak je bilo za manj kot odstotek vseh izplačil

Kebe je predstavil tudi uradne rezultate potrditve obračunov za finančno leto 2006. Revizijo na agenciji je opravil urad za nadzor proračuna. Kot je dejal Kebe, so bile ugotovitve urada, da je bilo finančnih napak v poslovanju agencije za manj kot odstotek vseh izplačil, kar je merilo za izdajo pozitivnega revizijskega mnenja in merilo za potrditev računov s strani Evropske komisije. S to odločitvijo bo vseh 158,7 milijona evrov predujmov, ki jih je agencija prejela in izplačala v letu 2006, dokončno postalo slovenskih.

Kebe se je odzval tudi na zahteve Sindikata kmetov Slovenije, ki je v četrtek ocenil, da vodstvo agencije pri izplačevanju sredstev skupne kmetijske politike ravna neodgovorno, izplačevanje z žrebom pa ni pojasnjeno, in ministra za kmetijstvo Iztoka Jarca pozvalo naj ugotovi, ali je sedanje vodstvo še sposobno opravljati tako pomembno nalogo.

Sredstva zagotavlja finančno in kmetijsko ministrstvo

Dejal je, da je zagotavljanje sredstev v pristojnosti finančnega in kmetijskega ministrstva. Agencija ne dobi vseh sredstev za izplačevanja naenkrat, zato izplačila, če ni dovolj sredstev na računu, vrši na podlagi naključnega računalniškega izbora, dokler razpoložljiva sredstva niso izplačana, je dejal in ocenil, da je to po njegovem najbolj primeren način. Kebe je predstavil tudi aktualno stanje poteka kampanje oddaje zbirnih vlog. Kot je dejal, je bilo zaključenih 26.557 vlog, poleg tega pa je bilo na terenu začetih še 1836 vlog. Odkar aplikacija deluje normalno, je povprečje zaključenih vlog 1647 na dan, je poudaril.

STA
 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
19.05.2020 Lemken...
18.05.2020 Rabe-Werk 2+1...
17.05.2020 Deutz-Fahr 3,3 m...
17.05.2020 kosilnica SIP 165...
16.05.2020 žito,peleti...
15.05.2020 KUHN VBP 2160...
14.05.2020 Fuchs 4000 lit...
13.05.2020 pajek KUHN 6m...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS