Mednarodni pomladanski kmetijski sejem

Komenda 2016

SEJEMSKI ČASOPISKmetovalčev koledar za plodnost krav

OGLAS


Kmetovalčev rokovnik 2018 ( oglas)OBISK MINISTRA ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO V PODRAVSKI REGIJI

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Iztok Jarc s sodelavci je včeraj in danes v okviru obiska Vlade RS v Mariboru in okolici obiskal srednjo kmetijsko šolo, kmetijo, ki se ukvarja s pridelavo in prodajo bioenergije iz biomase, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor ter območni zavod za gozdove.
Današnje srečanje s predstavniki Kmetijsko gozdarskega zavoda (KGZ) Maribor in Zavoda za gozdove Maribor je potekalo v znamenju predstavitve delovanja območnih zavodov in aktualne problematike s področja kmetijstva in gozdarstva, s katerimi se soočajo v regiji.
Na območni enoti KGZ Maribor so predstavili potek elektronskega izpolnjevanja zbirnih vlog, ki sedaj poteka tekoče, do izteka roka pa bodo pravočasno izpolnili vse zbirne vloge. Direktor Stane Klemenčič je izpostavil problem selitve zavoda na drugo lokacijo, saj naj bi se na zdajšnjo lokacijo zavoda po novem preselila Srednja kmetijska šola Maribor. Minister Jarc bo o možnih prostorskih rešitvah za obe instituciji v kratkem govoril z ministrom za šolstvo in šport.
Predstavniki zavoda so predstavili tudi problematiko kmetovanja na vodovarstvenem območju, ki je trenutno najbolj pereča za 30 kmetij. Minister je predlagal delovno srečanje s strokovnimi službami ministrstva, s katerimi bi preučili možnosti za nadaljnji razvoj teh kmetij. Glede izpadlih kmetijskih površin iz območij z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (OMD) je minister pojasnil, da si ministrstvo v okviru novega programa razvoja podeželja že prizadeva za vključitev dodatnih katastrskih občin v OMD.
Na srečanju je bil izpostavljen tudi pomen usposabljanja kmetijske svetovalne službe in prenos znanja ter dobrih praks od raziskovalnih in pedagoških institucij preko svetovalne službe na kmetovalce. Minister je ob tem poudaril pomen tehnološkega znanja in sledenje tehnološkemu razvoju, strokovne službe kmetijsko gozdarskih zavodov pa spodbudil k prihodnjemu sodelovanju z ministrstvom.
Ministrstvo bo sodelovalo s KGZ Maribor tudi pri organizaciji tretjega slovenskega vinogradniško-vinarskega kongresa, ki bo v novembru v Mariboru.
S predstavniki Zavoda za gozdove Maribor se je minister pogovarjal o problematiki vzdrževanja gozdnih cest, za katere je ministrstvo v letošnjem letu povečalo proračunska sredstva za 246.000 EUR (59 milijonov SIT). Minister je predstavil možnosti sofinanciranja gozdarskih ukrepov v novem programu razvoja podeželja, ki bodo usmerjeni predvsem v izboljšanje učinkovitosti gospodarjenja z gozdovi, uvajanje novih proizvodnih tehnologij, gozdnih proizvodov in storitev, izboljšanje trženja ter v večjo varnost in boljše delovne pogoje pri delu v gozdni proizvodnji.
Pogovor je tekel tudi o aktualnih spremembah Zakona o gozdovih in Nacionalnem gozdnem programu, s katerim želi ministrstvo intenzivirati gospodarjenje z gozdovi, ob upoštevanju vseh ekoloških in socialnih funkcij,  predvsem pa prispevati k večji rabi lesa kot domačega obnovljivega naravnega vira za pridobivanje bioenergije.  
Minister Iztok Jarc si je pred tem ogledal tudi kmetijo v Hočah, ki se med drugim ukvarja s pridelavo in prodajo bioenergije, pridobljene iz biomase. Kmetija je bila ena izmed prvih v Sloveniji, ki je pridobila evropska sredstva za naložbe v novogradnjo in opremo objektov za pridobivanje energije iz biomase.
Včeraj pa si je kmetijski minister skupaj z ministrom Milanom Zverom ogledal Srednjo kmetijsko šolo v Mariboru. Vodstvo šole je ministrski delegaciji predstavilo zgodovino šole, njeno delovanje in prihodnje načrte. Minister Jarc je poudaril pomen kmetijskega izobraževanja in izrazil zadovoljstvo, da še vedno obstaja zanimanje mladih za poklice na področju kmetijstva. Šolskemu ministru je predlagal, da se v prihodnje naredi tudi več na promociji teh poklicev.


Jernej Kovač
Predstavnik za odnose z javnostmi MKGP


 
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Cenik nalepk
 
Voščilo 2017
 
Preureditev hlevov - stroški v milijonih
 

arhiv
28.05.2020 Lade-Profi II...
27.05.2020 Fischer 200...
26.05.2020 Cramer...
26.05.2020 Vicon MH 90 S TWIN...
25.05.2020 Deutz-Fahr 225 Fixmaster...
24.05.2020 Kolesa za medvrstno obdelavo...
24.05.2020 Agriteh 2800...
24.05.2020 CIRKULAR ZA DRVA PO SIMBOLIČNI CENI...
Nagradno žrebanje
 
Voščilo 2019
 
Voščilo 2017
 
AKCIJA - naročilo Kmetovalca
 
Vabilo na strokovno izobraževanje - Bela Krajina
 
Vabilo na izobraževanje - Bela Krajina
 

arhiv
Ste zadovoljni z izidi volitev v KGZS